Doprava zdarma od 1 200 CZK!
Zákaznická podpora:+420 777 428 434info@herbonia.cz
Měna
CZK

Co je endokanabinoidní systém

Endokanabinoidní systém (ECS) hraje rozhodující roli při udržování homeostázy lidského těla,  zahrnuje například mozek, endokrinní systém a imunitní systém. Homeostáza (homeostasis) je udržování stálosti vnitřního prostředí organismu a je nezbytná pro normální činnost organismu.

Endokanabinoidní systém (ECS) můžeme nalézt v teměř každém živém tvorovi na naši planetě. ECS je odpovědný za regulování široké škály biologických funkcí v našem těle. Úzce spolupracuje s hormonálním systémem těla či s důležitým systémem metabolismu. Je to spletitý soubor kanabinoidních receptorů, endokanabinoidů a enzymů.

ECS tvoří dva primární buněčné receptory: CB1 a CB2. Tyto receptory se nachází na povrchu jednotlivých buněk a ovlivňují různé biologické procesy.

CB1

Receptory, které se nacházejí v lidském těle, ovšem většinou existují v mozku a míše. Jsou soustředěny v oblastech, jež souvisí s chováním, které ovlivňují, například v hypotalamu a amygdale, jež hraje roli v paměti a emočním zpracování. Nacházejí se také v nervových zakončeních, kde mohou znižovat pocit bolesti. 

CB2

Receptory, které se koncentrují v imunitních buňkách a periferním nervovém systému. Po aktivaci působí na snížení zánětu jako imunitní reakce, o níž se předpokládá, že hraje roli při imunitní odpovědi těla na nemoci a určité zdravotní stavy.


 Endokanabinoidy

Endokanabinoidy jsou přirozeně se vyskytující kanabinoidy v našem těle. Dva nejvíce studovány endokanabinoidy jsou anandamid a 2-arachidonoylglycerol (2-AG). 

  • anandamid: první endokanabinoid  objeven vědci. Jeho jméno pochází ze sanskrtského slova „ananda”, což znamená blaženost. Nachází se ve vyšších koncentracích v mozku. Je to chemická látka, která podporuje tvořivost a vnitřní štestí.
  • 2-AG (2-aeachidonoylglycerol): nejvyšší koncentrace existuje v mozku. Tyto endokanabinoidy se nazývají neurotransmitery krátkého pořádku, což znamená, že jsou syntetizovány pouze tehdy, když tělo signalizuje, že jsou potřeba. Po jejich uvolnění jsou rychle rozloženy enzymy, jako jsou FAAH (amid hydrolázy amidů mastných kyselin) a Maglite (monoacylglycerol lipáza).

Exokanabinoidy

Endokanabinoidní systém dokáže velmi úzce spolupracovat s kanabinoidy rostlinného původu, což je důvod, proč CBD tak dobře účinkuje na tělo. 

Výhodou kanabinoidů je, že se rychle odbourávají, takže nezůstávají v těle příliš dlouho ve vysokých množstvích, což umožňuje, aby byla léčba pomoci kanabinoidů, bezpečnější alternativouopioidům nebo benzodiazepinům.

Kanabinoidy interagují s receptory, podobně jako zámek a klíč. Receptor je zámek a molekula kanabinoidů je klíčem - když se kanabinoidní "klíč" připojí k "zámku" receptoru, který je na buněčné stěně, spustí se reakce vedoucí k účinku na mozek a tělo.