Doprava zdarma od 1 200 CZK!
Zákaznická podpora:+420 777 428 434info@herbonia.cz
Měna
CZK

Zázračné schopnosti Reishi

Slyšeli jste už něco o hubě Reishi? Tato houba, známá také pod názvem Lingzhi nebo na Slovensku pojmenovaná jako Lesklokorka, roste zejména v těch částech Asie, kde je horko a vlhko. Reishi se hojně využívá v čínské a japonské medicíně pro její zdravotní účinky. Může se konzumovat syrová, nebo ve formě prášku, který se před konzumací promíchá s vodou. Je tedy snadné ji v této formě přidat do kávy nebo čaje. Ještě jednodušší je zakoupit si ji ve formě kapslí.

Proč je Reishi v přírodní léčbě tak oblíbená?

Houby Reishi v první řadě obsahují několik molekul, o kterých se předpokládá, že jsou zodpovědné za jejich zdravotní přínosy. Jsou to: triterpenoidy, polysacharidy a peptidoglykany.

Pravděpodobně nejpozitivnějším účinkem konzumace houby Reishi je, že pomáhá posílit imunitní systém. Několik experimentů prokázalo, že užívání reishi může mít pozitivní vliv na tvorbu bílých krvinek, které jsou pro imunitní systém důležité. Zjistilo se, že tato houba může změnit proces zánětu v bílých krvinkách.

Další testy na pacientech s rakovinou prokázaly, že některé molekuly nacházející se v reishi mohou zvýšit aktivitu typu bílých krvinek, které přirozeně bojují proti infekcím a rakovinným buňkám v těle. Pozitivní vlastnosti houby se projevily i ve studii na pacientech s rakovinou prsu.

Adaptogeny a deprese

Mentální zdraví je jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba si udržovat, protože ovlivňuje každou oblast běžného života. Stav duševního zdraví se promítá do všeho, co děláme, jak myslíme a jak se chováme. Stres často negativně ovlivňuje mentální i fyzické zdraví.

Reishi ve výzkumech prokázala potenciální výhody při zlepšování fungování nadledvinek (orgánů, které produkují většinu hormonů, včetně stresového hormonu kortizolu), což umožňuje lépe zvládat stres, vyčerpání a depresi. Tímto způsobem napomáhá ke zlepšení kvality života.

Udržování duševního zdraví tedy nejen zlepšuje každodenní fungování, ale může také napomoci zmírnit i fyzické zdravotní problémy, které jsou přímo spojeny s poruchami duševního zdraví. Například srdeční choroby a stres spolu souvisí, takže zvládání stresu může mít zároveň pozitivní vliv na srdeční choroby.

Červená reishi houba (G.lucidum) je velmi silný adaptogen! Tím, že extrakt z reishi pomáhá posilovat játra a ledviny spolu s detoxikací odstraňuje z těla toxiny, a zlepšuje činnost lymfatického systému. Takto napomáhá při vyživování těla, odstraňování odpadních látek a stimulaci toku energie. Působí tedy i jako antioxidant.

Reishi jako prebiotikum a probiotikum

Reishi je důležité prebiotikum, které lze použít pro výživu a pěstování zdravých bakterií ve střevě. Je to nejen proto, že je bohatá na polysacharidy, terpenoidy a fenoly, ale také pro obsah vlákniny.

Když je reishi fermentovaná, obsahuje ještě vyšší hladiny prebiotik, což pomáhá zejména při nárůstu bifidobakterií v trávicím systému. Fermentací se v reishi tvoří i probiotické kultury, jako jsou laktobacily, roseburia a lachnospiraceae.

Ashwagandha

Ashwagandha (ašvaganda) je známá jako indický ženšen. Kořen této rostliny vydává koňské aroma a říká se, že dodává sílu jakou má kůň. Pro léčebné účely se používají různé části rostliny, ale nejběžnější doplňkovou formou je extrakt z jejích kořenů.

Ashwagandha je klasifikována jako adaptogen, což znamená, že zvyšuje odolnost těla vůči stresu. Studie na hlodavcích a buněčných kulturách naznačují, že ashwagandha poskytuje další škálu zdravotních výhod.

Jaké jsou účinky Ashwagandhy?

Ashwagandha se pro své zdravotní účinky využívá v ájurvédské medicíně již tisíce let a je považována za rasajánu (životodární). To znamená, že pomáhá udržovat mládí, psychickou i fyzickou.

Kromě toho je vyhledávána zejména pro její:

anxiolytické vlastnosti (působí proti úzkosti a odbourává stres)
pomáhá při zlepšení kvality spánku
má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Rozhodnete-li se léčit pomocí přírody, počítejte s tím, že účinky se neprojeví okamžitě, ale po několika týdnech. Důležité je být trpělivý. Úplně ideální je, pokud léčbu zkombinujete s vhodnou stravou a se zdravým pohybem.