Doprava zdarma od 1 200 CZK!
Zákaznická podpora:+420 777 428 434info@herbonia.cz
Měna
CZK

Léčivé účinky houby cordyceps

Housenka čínská je cizopasná houba, která se vyskytuje ve vysokohorských oblastech Himálaje a celé Asie. Cordyceps dostala název také jako „císařská houba“, protože byla v minulosti využívána prvním čínským císařem jako bylina vitality a dlouhého života.

První účinky houby se zpočátku projevily na zvířatech, která se jí krmila a následně zesílila. Farmáři a pastevci pak postupně začali houbu používat ve formě prášku k výrobě toniků a čajů.

Cordyceps je ve své prvotní, přírodní odrůdě extrémně vzácná a oceněná, proto časem vznikly její kultivary. Především dva z nich se staly středem zdravotního výzkumu: Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris.

Jaké jsou zdravotní účinky užívání houby cordyceps?

Houba má pověst, že podporuje dlouhověkost a tradičně se používala na podporu zdraví dýchacích cest, jako tonikum (podpůrný prostředek) pro starší lidi a ty, kteří se zotavují z dlouhodobé nemoci. Užívání houby Cordyceps poskytuje zdravotní benefity i ledvinám, podporuje správné fungování pohlavní soustavy a sexuální vitalitu. A je toho mnohem víc. Tak například:

Má potenciální protirakovinné účinky

Vědci se domnívají, že houba působí protinádorově a to několika způsoby. Ve studiích, které probíhaly ve zkumavkách, se ukázalo, že Cordyceps zpomaluje růst mnoha typů lidských, rakovinových buněk včetně rakoviny plic, tlustého střeva, kůže a jater.

Může pomoci při cukrovce druhého typu

U diabetiků má tělo potíže s tvorbou nebo využitím inzulínu, což má za následek nadbytek cukru v krvi. Vysoké hladiny cukru v krvi mohou způsobit zdravotní problémy. Lidé s cukrovkou si proto hladinu cukru v krvi musí pečlivě sledovat a udržovat prostřednictvím dodatečného inzulínu.

Několik studií na myších prokázalo, že užívání doplňků s cordyceps má podobné účinky jako inzulín, který slouží ke snížení hladiny cukru v krvi.

Slouží jako účinná pomoc při posílení imunitního systému

Ve studiích, které proběhly na buněčných kulturách se ukázalo, že extrakty z cordycepsu zvyšují tvorbu prozánětlivých cytokinů. Tyto molekuly se vylučují z imunitních buněk, aby regulovaly zánětlivé reakce, čímž vlastně pomáhají při posilování imunitního systému. Potenciál odhalený těmito studiemi nejen naznačuje schopnost bojovat proti existující nemoci, ale také zvyšuje vrozenou schopnost těla odolávat novým chorobám.

Podporuje vitalitu a životní energii

Chcete-li se cítit méně unavení, nebo mít více energie, užití doplňku z této zajímavé houby vám určitě nezaškodí. Housenka se může pochlubit dobrou, nutriční hodnotou, protože je bohatá na aminokyseliny a vitamíny jako jsou B1, B2, B12 a K.

Ženšen a jeho účinky

Ženšen pravý (Panax ginseng) je jedním z nejpopulárnějších, přírodních léků na světě, který se tradičně již po staletí používá při mnoha zdravotních problémech. Existují dva hlavní typy ženšenu: asijský nebo korejský ženšen (Panax ginseng) a americký ženšen (Panax quinquefolius). Kromě nich však existují i ​​jiné druhy, které se také využívají pro jejich prospěšné účinky.

Studie zjistily, že různé typy ženšena poskytují i ​​odlišné zdravotní účinky. V tradiční čínské medicíně je například americký ženšen považován za méně stimulující než asijská odrůda. Užívání ženšenu napomáhá při:

Zlepšení soustředění a kognitivních schopností

Kognitivní schopnosti jsou poznávací schopnosti, díky kterým se můžeme učit, efektivně vykonávat činnosti a vnímat svět kolem sebe. Existuje několik důkazů, že ženšen může poskytnout malou, krátkodobou podporu potřebnou při koncentraci a učení.

Některé studie zaměřené na mentální výkonnost kombinovaly ženšen s extraktem z listů stromu ginko, což je další tradiční lék, o kterém se říká, že pomáhá při demenci.

Zvyšuje energii

Ženšen může pomoci stimulovat fyzickou a duševní aktivitu u lidí, kteří se cítí slabí a unavení. Účinně napomáhá při posílení imunitního systému. Mužům zase při erektilní dysfunkci (impotenci).

Reguluje hladinu cukru v krvi

Studie dokázala, že ženšen reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá při léčbě cukrovky. Ginsenosidy (ženšenové saponiny) mohou ovlivnit produkci inzulínu ve slinivce břišní a zlepšit inzulínovou rezistenci pomocí jiných mechanismů.

Na co si dát pozor

Ženšen může interagovat s některými léky a způsobit vedlejší, nežádoucí účinky. Jde zejména o léky, které se předepisují ke snížení hladiny cukru v krvi a proti srážení krve. Rovněž je třeba jeho užívání prokonzultovat s lékařem pokud užíváte nějaké léky na depresi.

 Bc. Mariana Absolon
 O autorovi

 

Zdroje: PubMed, Google Scholar