Doprava zdarma od 1 200 CZK!
Zákaznická podpora:+420 777 428 434info@herbonia.cz
Měna
CZK

Čaga sibiřská

Čaga sibiřská nebo také známá i jako Ryšavec šikmý, roste na březích severní části polokoule. Houba se po staletí používá na Sibiři a v jiných částech Asie jako lék na posílení imunity a zlepšení celkového zdraví.

I když je Čaga často označována jako „královna hub“, nebude to pravděpodobně pro její vzhled, ale díky jejím zdravotním účinkům. Více ji vystihuje pojmenování „černé zlato“, jak ji nazvali Rusové. Houba je totiž na povrchu drsná a černá jako uhlí, avšak pod jejím povrchem se skrývá oranžově žlutý vnitřek, který skutečně připomíná zlato.

K čemu je houba Čaga dobrá?

Čaga obsahuje živiny jako jsou například: vitamíny B-komplexu, vitamín D, draslík, aminokyseliny, vláknina, měď, selen, zinek, železo, mangan, hořčík, vápník. Kromě toho je bohatá na antioxidanty a několik prospěšných rostlinných sloučenin, které mohou podpořit celkové zdraví a vitalitu.

Užívání čagy je snadné. V minutě se houba tradičně strouhala na jemný prášek a vařila jako bylinkový čaj. V současnosti je k dispozici nejen jako čaj, ale také jako práškový nebo jako doplněk v podobě kapslí. Je možné ji zakoupit také v kombinaci s jinými houbami, jako je například cordyceps.

Přestože výzkum účinků čagy stále probíhá, některé vědecké studie naznačují, že extrakt z této houby může poskytnout určité zdravotní výhody. Užívání čagy se jeví být prospěšné při léčbě cukrovky, některých druhů rakoviny a virových onemocnění. Popíšeme si je tedy podrobněji.

Posiluje imunitní systém a bojuje se zánětem

Čaga má pověst přírodního posilovače imunity, což bylo předmětem několika různých studií. Výsledky těchto studií naznačují, že tato stromová houba podporuje tvorbu specializovaných proteinů, které stimulují bílé krvinky. Ty jsou nezbytné pro boj proti škodlivým bakteriím a virům.

Zánět je přirozenou odpovědí imunitního systému, který chrání před nemocemi. Dlouhodobý zánět je však spojen se stavy, jako jsou srdeční choroby, revmatoidní artritida nebo rakovina. Čaga se prokázala nápomocná v boji proti infekcím – od menších nachlazení až po vážné nemoci. Účinek čagy je zaměřen zejména na trávicí trakt a játra. Je schopna vyhledávat různé skryté patogeny a následně je likvidovat.

Snižuje hladiny cholesterolu a cukru v krvi

Výtažek z čagy prospívá při snížení hladiny LDL cholesterolu, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění. Vědci se domnívají, že za příznivé účinky při úpravě hladiny cholesterolu jsou zodpovědné antioxidanty přítomné v čaze. Těm, kteří mají inzulínovou rezistenci, syndrom polycystických vaječníků nebo diabetes typu 2, může čaga pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Při několika studiích na myších se prokázal potenciál snížení hladiny cukru v krvi až o 31%.

Černá aronie

Plody aroni jsou tmavé bobule, které pocházejí ze Severní Ameriky. Černá aronie nebo jeřabina černá roste na keřích a je považována za jeden z nejbohatších zdrojů rostlinných antioxidantů, které prospívají zdraví. Aronie má trpkou chuť a proto se používá hlavně k výrobě šťáv, sorbetů, džemů, želé, sirupů, čajů nebo vín. Plody aroni jsou nízkokalorické, ale obsahují mnoho živin, protože mají vysoký obsah vlákniny. Kromě toho obsahují vitamíny A, C, E a také mangan.

Aronie a její účinky

Díky tomu, že aronie obsahuje vysoké množství antioxidantů (polyfenolů, antokyanů a flavonoidů) stává se výborným, přírodním prostředkem při ochraně zdraví proti mnoha chorobám. Tyto skupiny antioxidantů účinně pomáhají v těle snižovat zánět, zpomalovat růst rakovinných buněk v tlustém střevě a působit proti bakteriím. Celkově je konzumování aronie prospěšné, protože pomáhá:

Pokud se rozhodnete užívat aronii v jejím syrovém stavu, určitě to nepřežeňte. Mohlo by se vám to vymstít v podobě trávicích potíží – je to zejména pro její „čistící účinky“. Někomu nemusí vyhovovat ani její přírodní trpká chuť v ústech. Výhodou je, že si ji umíte zakoupit v podobě výživového doplňku, díky čemuž je její užívání pohodlné i na cestách.

 Bc. Mariana Absolon
 O autorovi

 

Zdroje: PubMed, Google Scholar